FILM Pustinjski lav - Omer Muhtar

3
0
780 dana , 11233 pregleda
Pustinjski lav - Omer Muhtar
Omer Muhtar (1862-1931),...
Da bi smirili njegovu vojsku, italijeni su mu nudili visoke pozicije i obilje. Zauzvrat su trazili da se preda i prati njihove kolonijalne želje i ambicije.
On je odgovorio jednim popularnim citatom rekavsi: " Ja nisam slatki zalogaj hrane koji moze svako progutati. Nebitno koliko dugo pokusavali promijeniti moje vjerovanje i misljenje, Allah ce ih poniziti."
Zatim su mu ponudili da napusti svoj grad da zivi blize vladajucoj partiji kompletno sa mjesecnom platom, ali on je opet odbio rekavsi: "Ne, ja necu napustiti svoju zemlju dok se ne sretnem sa svojim Gospodarom. Smrt je meni bliza nego bilo sta drugo. Ja na nju cekam svaki minut."I govorio je Omar Muhtar, Šejh šehida:" Neću napustiti ovo mjesto dok ne dobijem jedno od dva dobra-šehadet ili pobjedu" i " Nećemo se prestati boriti protiv okupatora dok iz ne izbacimo iz zemlje ili dok ne umremo u borbi".
A kada su ga pitali da ide na hadždž rekao je:" Nagrada hadždža nije veće od nagrade odbrane Allahove vjere i moje zemlje..."Kada mu je italijanski general ponudio zadnju ponudu, da ga ucini njihovom marionetom i da mu bude dozvoljeno da zivi kao i ostale vodje njegova naroda, on je odgovorio, " Ja se necu prestati boriti protiv tebe i tvojih ljudi sve dok ili vi ne napustite moju zemlju ili ja napustim svoj zivot. I kunem se Njime koji zna sta je u ljudskim srcima da da mi nisu ruke vezane u ovom trenutku, borio bi se protiv tebe golim rukama, star i slomljen kakav jesam.."