Hazreti Omer r.a. 11. epizoda

0
0
757 dana , 3982 pregleda
Rekao je Muhammed s.a.w.s. “Da ima poslanika poslije mene bio bi to Omer, sin Hattabov”

Serija „Omer“ opisuje život našeg sejjida Omera ibn Hattaba, Allah zadovoljan s njim, i prati njegov život od pastira koji čuva kamile svoga oca, do jednog od najvećih vladara u istoriji.
U Mekki u 7. vijeku, pojavljuje se posljednji Allahov Poslanik Muhammed (s.a.v.s.), i donosi Poruku koja mijenja tadašnju vjeru, običaje i ljude. Među tim ljudima je i Omer b. Hattab, kojeg Islam mijenja iz jednog od najvećih neprijatelja nove vjere, u jednog od najvećih njenih pomagača.
Omer b. Hattab, Allah zadovoljan s njim, u društvu ostalih velikana, drugova Allahovog Poslanika (s.a.v.s.) poput Ali b. Ebu Taliba, Ebu Bekra es-Sidika, Osman b. Affana, Allah zadovoljan svima njima, objediniće Arapska plemena i pod zastavom Islama uspostaviti Imperiju vjere i pravde bez premca u čitavoj istoriji.
Sam Omer, svojim žestokim karakterom i nepokolebljivom vagom pravde, donosi smiraj u srca obespravljenih i prijatelja, a strah u srca nasilnika i neprijatelja.
U periodu kada Evropa pada u mračni Srednji vijek, uprava Omera b. Hattaba se širi u najveću Imperiju koju je svijet do tada upamtio gutajući Perziju i Bizantiju, mijenjajući tok naše istorije i budućnosti i zasjenjujući velike vojskovođe kojima se Zapad divi, poput Aleksandra Makedonskog i Julija Cezara.